skip to Main Content

De speelochtenden hebben een vast terugkomend ritme. Als alle peuters tussen 8.30 en 9.00 uur verwelkomt zijn door juffie, klingelt ons kabouterbelletje voor het ochtendspel. Dit is een bewegingsspel dat de kinderen meeneemt in de stroom van het jaar. Daarna wordt het speelgoed wakker gemaakt en kunnen we aan het werk. Een peuter speelt om te spelen.

Juffie bakt brood, dekt de tafel, schilt het fruit etc. Alledaagse dingen die uit het leven zelf voortkomen. Kinderen vinden het heerlijk erbij betrokken te worden en mee te mogen helpen, of hun spel te spelen in het roze huis of het blauwe huis, met de paarden, in de schommelboot, het winkeltje enz. De peuter speelt wat het heeft gehoord of gezien, het bootst na, keer op keer. Ritme en herhaling geeft vertrouwen en veiligheid.

Het speelgoed is eenvoudig en van natuurlijk materiaal zoals hout, wol, katoen en wat de natuur ons verder biedt. Een kopje toverthee, met wat fruit en een koekje halverwege de ochtend doet wonderen, zodat we door kunnen spelen tot de opruimtijd. Hierna gaan we heerlijk naar buiten, met onze neus in de wind: een kleine wandeling, of spelen in de zandbak en sjouwen met kruiwagens en stammetjes.
Wie heeft er daarna geen trek in een boterham? Na de spreuk eten we ons zelfgebakken brood en zitten gezellig aan de grote ronde tafel.

Het vuurmannetje komt altijd aan het eind van de ochtend in het vertelhuis en neemt een verhaal mee, als afsluiting van de ochtend. Moe en vol van het spel gaan de peuters om 13.00 weer met papa en mama mee naar huis.

Samen met de peuters willen we stilstaan bij alles wat de seizoenen ons te bieden hebben: kastanjes, bladeren, vruchten, bloemen, stenen en schelpen etc. Door met de peuters jaarfeesten te vieren, leven we van seizoen naar seizoen om zo de wereld te verkennen. We zingen liedjes en luisteren naar verhalen en versjes. Feestvieren met elkaar schept warmte en vreugde.

We beginnen elk schooljaar met de viering van het Michaelsfeest op 29 september. Het is een oogstfeest waarbij de peuters een versierd mandje meenemen met oogstfruit erin om een heerlijke fruitsalade van te maken. We zingen en spelen van het appelvrouwtje, maken appelmoes, bakken een rozijnenbrood en gaan naar buiten, luid zingend, met onze neuzen in de wind en misschien wel met onze laarzen in een grote regenplas.

Op 11 november vieren we het feest van Sint Maarten, het eerste lichtfeest. Lantaarns worden gemaakt van een knol, gegroeid in de donkere aarde. Het binnenste van de knol wordt uitgehold om ruimte te maken voor een kaarsje. Zo wandelen we, al zingend met elkaar in een optocht door het donker. We zingen van de zon en de maan en de sterren en bakken in Het Peuterhuis sterrenkoekjes.

We vervolgen onze feesten met de viering van Sint Nicolaas, een echt kinderfeest. We zingen en spelen van Sint en Piet, in de boot, in het pietenklimhuis of op de daken. We bakken pepernoten en zijn vol van verwachting. Gelukkig helpen ouders de Sint een handje en is er ieder jaar weer een prachtig zelfgemaakt cadeautje voor iedere peuter.

De Adventtijd is een tijd vol verwachting en rust. In deze donkere dagen wordt er elke dag een extra kaarsje aangestoken, tot het licht op Kerstmis geboren wordt. Het kerstfeest bestaat voor de peutertjes uit een tableau vivant en een klein samenzijn moment in Het Peuterhuis, waar ook de ouders bij kunnen zijn.

Op 2 februari vieren we Maria Lichtmis, een feest waarmee we de grote kersttijd afsluiten. We dragen ons laatste licht van binnen naar buiten. De dagen worden weer langer en vanuit de schoot van Moeder Aarde komt langzaam het eerste leven weer boven de grond. Het water onder de aarde gaat weer stromen en langzaam zullen één voor één de wortelkindjes wakker gemaakt worden…

Met Palmpasen maken we een palmpaasstok en bakken broodhaantjes. In de paastijd zingen de peuters veel liedjes, vooral over het nieuwe leven in de natuur; het ontwaken van het voorjaar met z’n frisse kleuren en geuren. En natuurlijk gaan we zoeken, in alle hoeken, een heel mandje vol paaseitjes.

Het volgende feest is het Pinksterfeest, waarin de lucht, het licht, de vogels en de bloemen onze aandacht genieten. We spelen het spel van de duifjes en vieren ons bruiloftsfeest, de verbinding van hemel en aarde.

Het laatste feest van het schooljaar is Sint Jan, de zomerzonnewende. Met de peuters trekken we erop uit, met de bolderkar met bloemen en vol lekkers, de natuur in. Het is het laatste feest van het schooljaar. Dat vieren we dan ook iedere jaar met ouders, broertjes en zusjes. We genieten met elkaar van zang, dans en een heerlijke peuterpicknick. We genieten van de zomer en de zon want straks begint de zomervakantie, ieder gaat zijn weg en we zien elkaar een hele tijd niet.

En daarna… dan begint de kringloop van het jaar weer opnieuw.

Back To Top